Palautuminen

Palautuminen

Palautuminen on tärkeää jokaisen ihmisen arjessa.

Miten sitten saisimme tässä kiireisessä ja kuormittavassa elämässä palauduttua. Se on totta puhuen välillä todella vaikeaa. On paljon asioita mitkä kuormittavat joka ainoa päivä meitä. Kaikilla on töitä, harrastuksia, menoja, huolia, iloja ja vaikka mitä. Palautuminen ja siihen asiaan huomion kiinnittäminen jää vähemmälle arjen kiireissä.

Miksi palautuminen on tärkeää?

Ihmisen kokonaisvaltainen hyvinvointi on monien asioiden summa. Se koostuu sekä levosta että liikunnasta, siihen kuuluu myös ravinto, ihmissuhteet, kaikki henkinen hyvinvointi.

Varsinainen palautuminen koostuu sekä fysiologisesta että psyykkisestä palautumisesta. Kun me palaudumme niin energiavarastomme täyttyvät.

 Miten palautua?

Tässä muutama vinkki palautumiseen:

  • hyvä aerobinen kunto auttaa palautumaan
  • hyvä ja tasapainoinen ravinto saa kehon voimaan hyvin
  • töissä pidettävät tauot saavat aivot taas täyttymään ideoilla
  • nukkuminen ja ihan löhöily on tärkeää, siitä liian usein nipistetään
  • säännöllinen liikunta, edes jotain periaatteella

Liikunta auttaa useasti palautumaan. Itseään kannattaa kuunnella tässä asiassa tarkkaan. Aina voi patistaa itseään liikkeelle vähän, mutta jos ei oikeasti jaksa niin on tärkeämpi levätä. Arkiliikuntaa tulee tehtyä huomaamatta ja se onkin se tärkein. Välillä itseään voi haastaa, tekemällä enemmän, hengästymällä. Luonnossa liikkuminen on aivan parasta, koko keho saa happea ja ajatukset kirkastuvat. Eikä sen tarvitse olla vaellus tunturissa vaan se voi olla pihatyöt tai kävelylenkki.

Ruoka on kehomme polttoainetta. Itseään kannattaa siinäkin kuunnella. Jos joku ruoka-aine ei tunnu sopivalta niin sen voi jättää surutta pois. Vihannekset ja kasvikset ja marjat ovat keholle sitä tarpeellista superfoodia.

Nukkuminen on tärkeä osa-alue palautumisessa. Kun nukkuu huonosti tai kärsii uniongelmista niin sen huomaa tosi nopeasti miten kaikki tuntuu raskaalta ja olo on väsynyt. Eli nukkumiseen kannattaa panostaa. Kehoa voi opettaa ja rauhoittaa itselle sopivaan unirytmiin. Iltaisin rauhoittuminen, kirjan lukeminen, makuuhuoneen tuulettaminen, venytteleminen, pienen iltapalan nauttiminen ja lämmin suihku auttaa asiaa. Sängyn hyvä patja ja hengittävät petivaatteet tietenkin parantavat myös unen laatua. Patjan pitää tukea selkää ja tyynyn pitää olla hyvä. Luonnonmateriaalista valmistetut petivaatteet eivät ole hiostavia eivätkä epämiellyttävän tuntuisia iholla.

Harrastaminen ja sosiaalinen kanssakäyminen auttaa myös palautumisessa. Aivot keskittyvät johonkin muuhun kuin murheisiin. Keramiikka, puutyöt, neulominen, yleensäkin kaikki käsillä tekeminen rauhoittaa. Ystävien ja perheen kanssa vietetty aika virkistää mieltä. Ystävän kanssa voi lähteä kävelylle luontoon niin tulee samalla kertaa myös liikuttua.

Otetaan palautuminen ihan jokaiseen päivään.

Palatuminen on asia jolle on jokaisen helppo itse tehdä jotain. Voi aloittaa matalalla kynnyksellä: lähteä metsään pienelle kävelylle, kokkailla kasviksia eri tavalla, aloittaa neuletyön, vaihtoehtoja riittää. Illalla nukkumaan mennessä kännykkä pois ja tv kiinni ja unten maille. Pienestä kiinni.

Oletko koskaan kokeillut tehdä hengitysharjoitusta? Hengittäminen helposti muuttuu pinnalliseksi kun koemme stressiä ja painetta. Varsinkin iltaisin voisi ottaa tavaksi tehdä ihan pienen hengittelyn.

Laatikkohengityskokeilu: vedä 4 laskien sisään henkeä, pidätä 4 laskien, puhalla ulos 4 laskien ja pidätä 4 laskien. Kannattaa testata!