Etusivu » Tuotetietoa

Tuotetietoa

Mikä on futon?

Tietoa

Kauan sitten kaukoidässä sana 'futon' tarkoitti nukkumamattoa tai yleisemmin patjaa. Futonpatjat valmistettiin luonnonkuiduista ja puuvillakankaisista päällisistä ja niitä käytettiin nukkuma-alustana yksinkertaisen alusrakennelman tai riisiolkimaton eli tatamin päällä. Päiväksi futonpatja rullattiin kasaan ja laitettiin kaappiin.

Valikoimamme futonpatjat valmistetaan käsityönä puhtaista raaka-aineista. Patjojen paksuus riippuu käytetyistä materiaaleista; puuvillasta, lampaanvillasta, pellavasta, hevosenjouhista, kamelinvillasta yhdistettynä kookoskuituun erilaisina kerroksina, jotka ommellaan yhteen läpipistolangoilla. Kaikki valikoimamme patjat ovat omaa mallistoamme ja sisältävät vain luonnon omia raaka-aineita ilman mitään tuotanto- tai palonestokemikaaleja. Kaikki patjamallimme ovat esillä ja testattavina Turun ja Helsingin liikkeissä.

Materiaalit Ekomatin tehtaan valmistamiin patjoihin tulevat pääosin Euroopasta. Puuvilla tulee Aasiasta. Hevosenjouhi taas saadaan patjojen valmistusmaasta Puolasta. Villan lähteeksi Ekomat ilmoittaa Uuden-Seelannin ja Puolan, kaikkien käytettyjen villojen on kuitenkin ilmoitettu olevan Mulesing-vapaata. Pellava Ekomatille saapuu lähialueilta Puolasta. Patjojen päällikangas on käsittelemätöntä puuvillakangasta, sille on myönnetty Oeko-Tex Standard 100 merkintä. Sen alkuperämaa on Turkki ja Puola.

Ominaisuuksia

Futonpatjat valmistetaan käsityönä luonnon raaka-aineista. Tästä syystä esimerkiksi samanmallisten patjojen paksuudet saattavat vaihdella.

Futonpatjoilla on luonnollisten raaka-aineidensa luonnollinen tuoksu.

Futonpatjojen sisältämien luonnonkuitujen ominaisuuksiin kuuluu mm. patjan painuminen ajan mittaan heti alusta lähtien. Painuminen on suurinta ensimmäisten viikkojen aikana. Patjan painuminen ei siis ole vika vaan futonpatjan ominaisuus.

Patjan väri saattaa hieman poiketa värimallista tuotantoerästä riippuen.

Puhdistus

Futonpatjan päällinen ei ole irrotettava, joten mahdolliset tahrat ja muut epäpuhtaudet pitää poistaa käyttötarkoitukseen sopivalla tahranpoistoaineella, joita myyvät alan erikoisliikkeet.

Veden tai märän rätin käyttöä ei suositella koska luonnonkuitutäytteet saattavat sisältää luontaisia ainesosia, jotka saattavat värjätä päällikankaan.

Suosittelemme myös puhdistamaan futonpatjan säännöllisin väliajoin pölynimurilla.

Ohut patjansuoja on hyvä valinta patjan päälle suojaamaan patjaa likaantumiselta.

Hoito

Futonpatjalla pitää ehdottomasti olla alusta, jolla se pääsee hengittämään myös alapinnaltaan. Alustan on oltava tukeva ja suora, esim. sälepohja tai tatami. Suoraan lattialla pitämistä emme suosittele, koska patjan alapintaan tiivistyvä kosteus pilaa patjan. Tatamia alustana käytettäessä suosittelemme muutaman viikon välein ottamaan patjan pois tatamin päältä koska vaikka tatami on hengittävä alusta niin se ei ole kuitenkaan yhtä hengittävä kuin sänkyrungon sälepohja.

Suosittelemme futonpatjan rullaamista ja kääntämistä säännöllisin väliajoin, mielellään noin 2 viikon välein. Futonpatjoja, joissa on keskellä kookoskuitulevy ei saa rullalle, joten ne pitää samoin väliajoin kevyesti taittamalla rullata ja kääntää.

Myös imurointi säännöllisin väliajoin sekä mahdollisuuksien mukaan tuuletus pidentävät futonpatjan käyttöikää.

Kosteina vuodenaikoina, jolloin ilmankosteus on suuri, suosittelemme viikottain jättämään päiväksi vuoteen petaamatta ja jos mahdollista ikkunan auki, jotta vältytään ilmankosteuden ja kehon kosteuden mahdollisesti aiheuttamalta patjan kastumiselta.

 

Petaus ja erikoisfutonit

Petauspatjat

Yleensä futonpatjan päällä käytetään nukuttaessa puuvilla- tai villatäytteistä patjansuojusta (Topper) tai petauspatjaa. On tärkeää, että futonpatjan kanssa käytetään vain hengittävää luonnonmateriaaleista valmistettua petauspatjaa tai Topperia. Keinokuituinen, hengittämätön petauspatja (esim. vaahtomuovia sisältävä) estää futonpatjan hengittämisen ja saattaa pilata patjan. Petauspatja antaa myös mukavaa pintapehmeyttä ja patjansuojus (Topper) on pestävissä. Myös petauspatjat ovat molemmissa liikkeissä Turussa ja Helsingissä nähtävillä ja testattavana.

Irtopäälliset

Futonpatjoille on myös saatavilla paljon erilaisia irrotettavia ja pestäviä irtopäällisiä. Päällisissä on vetoketju ja ne pujotetaan patjan päälle ja suljetaan vetoketju. Päällisiä voi käyttää sekä sängyn että sohvan patjoissa. Irtopäällisellä on helppoa päivittää vuoten tai vuodesohva patjan väri. Irtopäällisiä on saatavilla myös tyynyille sekä erikoiskokoisille futonpatjoille.

Erikoisfutonit

Kaikkia mallistomme futonpatjoja on saatavilla standardikokojen lisäksi myös sentilleen omien mittojen mukaan tehtynä. Pystymme valmistuttamaan futonpatjoja, irtopäällisiä ja tyynyjä mittojen mukaan, tyynyihin saa myös irtopäällisiä useissa eri väreissä.

Erikoispatjoista voidaan vielä mainita erikseen Newborn, joka soveltuu aivan pienille vauvoille. Kysy lisää yhteydenotto linkin kautta.

Shiatsuhoitajat käyttävät usein Bed in Bag tai Original futonpatjaa hoidoissaan.

 

Sänkyrungot ja tatamit

Sänkyrungot

Kaikissa Karupin huonekaluissa käytetään ekologista, FSC-sertifioitua mäntyä. (FSC = vastuuntuntoisen metsänhoidon merkki). Katso lisää : https://fi.fsc.org/fi-fi

Karupin huonekalujen lakkauksissa käytetään vesiohenteisia lakkoja, väreinä mm. luonnonväri, musta ja valkoinen. Vesiohenteisella lakalla lakatussa männyssä on aina sille luontaisia oksan kohtia näkyvillä.

Karupin sänkyrunkojen mukana tulevat aina säleet.

Saksalaisen Tojo GmbH : n innovatiiviset rungot valmistetaan pyökkiviilusta tehdystä materiaalista.

Kveilan valmistamat sänkyrungot valmistetaan käsityönä Latviassa.

Yhteistyökumppanimme suomalainen Nukkuville valmistaa yksilöllisiä puusepäntyönä valmistettuja sänkyjä.

Tatamit

Tatami on noin 5 cm paksu riisioljesta tehty hengittävä alusta. Tatamia voi käyttää joko sänkyrungossa säleikön päällä tai lattialla futonpatjan alustana.

Uuden tatamin vihertävä väri muuttuu aikaa myöten päivänvalon vaikutuksesta kellertäväksi, riippuen siitä kuinka paljon se saa valoa. Tatamissa voi uutena olla melko voimakas ”meriheinän” tuoksu, joka laimenee ajan myötä.

Tatamia voi tuulettaa nostamalla sitä pystyasentoon aika ajoin. Tatamia kannattaa imuroida säännöllisesti ja se imuroidaan kuitujen suuntaan. Tahroja voi pyyhkiä kostealla, pehmeällä rätillä kuitujen suuntaisesti ja antaa kuivua rauhassa. Vesi riittää pesuaineeksi. Tatamin voi raikastaa talvella ulkona pakkasessa.

Kävele tatamilla aina ilman kenkiä, äläkä laita tatamin päälle painavia tai teräväjalkaisia huonekaluja.

 

Vuodesohvat

Kaikissa Karupin huonekaluissa käytetään ekologista, FSC-sertifioitua mäntyä. (FSC = vastuuntuntoisen metsänhoidon merkki).  Katso lisää : https://fi.fsc.org/fi-fi

Karupin huonekalujen lakkauksissa käytetään vesiohenteisia lakkoja, väreinä mm. luonnonväri, musta ja valkoinen. Vesiohenteisella lakalla lakatussa männyssä on aina sille luontaisia oksan kohtia näkyvillä. Karupin puurunkoiset vuodesohvat ovat monikäyttöisiä ja mallista riippuen niitä voi käyttää myös divaanina ja/tai varavuoteena.

Innovationin mallistoista löytyy metallirunkoisia malleja jokaiseen makuun ja tilaan. Mallistoista löytyy ideoita sisustukseen ja ratkaisuja pienen tilan kalustamiseen. Innovation on perustettu jo 1970 luvulla ja vuodesohviin yritys keskittyi jo 1980 luvulla. Innovationin vuodesohvat ovat laadukkaita ja kestäviä kalusteita.